Blat w kuchni musi być wytrzymały i odporny aby przetrwać nasze kuchenne rewolucje. To właśnie kuchnia jest pomieszczeniem, które brudzi się w rekordowym tempie i jest wystawione na wysokie temperatury, ostre przedmioty, plamy oleju oraz upuszczone przedmioty. Dlatego powinien dawać również możliwość łatwego i szybkiego czyszczenia. Blat typowo kuchenny powinien mieć około 90 cm wysokości, blat barowy z wysokim krzesłami około 110 cm a taki, przy którym zamierzamy spożywać posiłki około 75 cm. Ale z jakiego materiału będzie najlepszy? Poniżej wymienimy różne rodzaje blatów i ich właściwości.
Blat z drewna. Piękny ale trudny w utrzymaniu.
Drewniane są bez wątpienia jednymi z piękniejszych i cieplejszych rodzajów, ale jego kupno warto gruntownie przemyśleć. Odporność na przemakanie zależy od drewna z jakiego jest wykonany blat. Łatwo go jednak zarysować i ma słabą odporność na wysokie temperatury. Z gatunków egzotycznych drewna jako trwalsze poleca się m.in iroko lub mahoń a z polskich dąb, orzech czy buk. Nie obejdziemy się jednak bez olejowania, woskowania i podstawek pod gorące naczynia, nawet wtedy musimy wciąż uważać na np. rozlane wino czy inne kolorowe ciecze. Drewnianym blatom nie można jednak odmówić swoistego uroku a w razie zniszczeń możemy ratować się renowacją.
Blat laminowany. Tani ale czy dobry?
Blaty laminowane są pokryte wieloma warstwami tworzyw sztucznych, które są wspomagane żywicą syntetyczną. Blat może przypominać prawie każdy wariant innych blatów np. drewno lub kamień i jest bardzo tani. Niestety blaty te nie należą do trwałych iłatwo je zarysować. Jeśli nie zabezpieczymy krawędzi mogą one „spuchnąć” przez częsty kontakt z wodą. Za to są odporne na tłuste plamy, duże temperatury i łatwo je wyczyścić.
Blat z metalu. Pomocny w utrzymywaniu higieny.
Metalowe blaty często są wykorzystywane w kuchniach na zapleczach restauracji i knajp. Swoją popularność zawdzięczają temu, że nie gromadzą się na nich bakterie i łatwo je wyczyścić. Polecamy jednak blaty z dobrej jakości metalu, który nie będzie ulegałkorozji i trudniej będzie go zarysować. W zależności od wystroju kuchni – w niektórych domach może wyglądać naprawdę schludnie i ładnie.
Blat ze szkła hartowanego. Piękno za cenę delikatności.
Blaty ze szkła nie należą do tanich. Należy zwracać uwagę głównie na szkło hartowane ze względu na odporność na temperaturę. Często doceniane przez osoby lubiące czystość, przestrzeń i minimalizm. Należy mimo wszystko uważać przy mocniejszych uderzeniach np. tłuczkiem i nie powinno się kroić bezpośrednio na takim blacie, aby uniknąć zarysowań.
Blat z konglomeratu lub kompozytów.
Są to naturalne kamienie, które zostały zmielone z żywicą. Skład i jakość zależy od producenta.Są stosunkowo lekkie i plastyczne oraz mają wysoką wytrzymałość. Łatwo można je wyczyścić i nie trzeba ich dodatkowo zabezpieczać. Konglomeraty są twardsze od kompozytów ze względu na większą ilość kamieni w składzie.
Blat kamienny. Trwała ozdoba.
Blaty kamienne robi się na przykład z granitu, marmuru, porfiru, czy bazaltu. Plusem blatów kamiennych jest odporność na wysokie temperatury jednak niektóre potrzebują dodatkowych zabezpieczeń przeciw wchłanianiu wilgoci czy zanieczyszczeń. Blaty mogą być gładkie i błyszczące, matowe a nawet surowe. Wszystko zależy od preferencji i gustu. Jednym z mniej polecanych jest np. marmur, ponieważ mimo ładnego wyglądu – może wchłaniać zabrudzenia. Jednym z najlepszych jest granit, ponieważ jest bardzo wytrzymały na wszelkiego rodzaju zabrudzenia, zarysowania i uderzenia. Ma też bardzo niską chłonność. Blaty z granitu są jednak najdroższe w porównaniu z innymi kamieniami.
Blat z płytek ceramicznych.
Blaty wykonane z płytek ceramicznych bez wątpienia mają swój urok i można dopasować je do płytek na ścianie. Należy zapoznać się z rodzajem płytki oraz firmą, aby mieć gwarancję dobrej jakości. Przestrzenie między płytkami należy wypełnić fugą – najlepiej wodoodporną i trwałą. Trzeba również dbać o czystość fug, aby nie stały się siedliskiem grzybów i bakterii.