Zmywarki do naczyń stały się dzisiaj standardem w nowoczesnych kuchniach. Pomagają oszczędzać czas, ułatwiają utrzymanie zastawy stołowej w czystości i są bardzo proste w użyciu. Zaniedbana zmywarka będzie się jednak szybciej i częściej psuła. Jak o nią dbać, aby maksymalnie wydłużyć jej żywotność?
Dlaczego należy dbać o zmywarkę do naczyń?
Niemal każdy kupiony sprzęt AGD przez kilka pierwszych lat ma zapewnioną gwarancję w przypadku awarii. Przed użyciem zmywarki warto jednak zapoznać się z podręcznikiem użytkownika, a zwłaszcza zaleceniami producenta co do korzystania ze sprzętu i jego konserwacji.
Jeżeli użytkownik ich nie przestrzega, zgłoszona reklamacja nie zostanie uwzględniona, a naprawę trzeba będzie sfinansować z własnej kieszeni.
Co jednak w sytuacji, kiedy producent nie zamieścił żadnych lub jedynie lapidarne wskazówki?
Usuwaj resztki jedzenia z talerzy
Zanim wstawisz naczynia do zmywarki, oczyść ją z resztek jedzenia. Bo choć z zabrudzeniami urządzenie sobie poradzi, to nieusunięte pozostałości po daniach będą blokować filtry. To z kolei spowoduje, że zmywarka stanie się mniej wydajna.
Poszczególne modele zmywarek mogą być wyposażone w różne funkcje, w tym możliwość różnicowania ciśnienia strumienia wody w zależności od szuflady. Szczególnie mocno zabrudzone naczynia należy umieszczać tam, gdzie strumień wody jest najsilniejszy.
Większość producentów radzi regularnie czyścić sitka filtrów i dysze spryskiwaczy. W zależności od częstotliwości użytkowania należy to robić co kilka tygodni lub częściej.
Nowoczesne zmywarki są wyposażone w wiele programów, które pozwalają dopasować pracę urządzenia do potrzeb użytkownika. Zwykle można wybierać między programem podstawowym, uwzględniającym wysoką temperaturę (do intensywnych zabrudzeń), delikatnym i ekologicznym.
Lepiej oczyszczone naczynia pozwalają używać krótszych i słabszych programów, co z kolei przekłada się na mniejsze obciążenie urządzenia.
Dopasuj obciążenie zmywarki do jej możliwości
Aby zmywarka do naczyń służyła w domu jak najdłużej, powinna być optymalnie eksploatowana. Nie ma sensu włączać jej po każdym posiłku, ponieważ możliwości sprzętu nie są wykorzystywane i dużo wody po prostu się marnuje.
Z drugiej strony przeładowywanie szuflad też nie jest dobrym pomysłem, ponieważ naczynia będą zasłaniały się wzajemnie i mogą się nie domyć.
Nie zaleca się również mycia naczyń, które mogą ulec rozklejeniu lub popękać. Takie drobiny łatwo utkną w środku urządzenia i je uszkodzą. Dotyczy to przede wszystkim przedmiotów drewnianych, z delikatnej porcelany lub niskiej jakości plastiku.
Przed włożeniem naczynia do zmywarki należy sprawdzić oznaczenia producenta, czy dany produkt nadaje się do mycia w ten sposób.
Bez względu na to, czy zmywarka jest używana raz dziennie czy kilka razy w miesiącu, nie należy zapominać o uruchamianiu programu czyszczącego. Sprzęt samodzielnie przepłucze wszystkie elementy wewnątrz szuflad.
Stosuj specjalistyczne preparaty czyszczące
Gwarancją bezawaryjnej pracy urządzenia jest regularne uzupełnianie zapasu soli czyszczącej. Każdy producent może rekomendować inne preparaty do swoich produktów. W przypadku braku wskazówek warto wybrać sól do zmywarki renomowanych firm jak np. Whirlpool.
Jak działa sól do zmywarki? Dzięki zawartości jonów sodu i żywicy jonowymiennej zmiękcza wodę i chroni podzespoły sprzętu przed osadzaniem się na nich kamienia kotłowego. W większości modeli pojemnik na sól jest ulokowany na dnie urządzenia. W im większym stopniu zostanie wypełniony, tym rzadziej trzeba będzie go uzupełniać.
Sól do zmywarki sprawia też, że działanie nabłyszczaczy i tabletek czyszczących jest lepiej widoczne. Dzięki wykorzystaniu kompletu preparatów po wyjęciu z szuflad zastawa nadaje się od razu do postawienia na stole.
Przestrzeganie tych kilku prostych zasad pozwoli cieszyć się idealnie czystymi naczyniami przez długi czas. Konserwacja zmywarki nie jest droga i warto przeprowadzać ją regularnie. To sprawdzony sposób, aby uniknąć kosztownych napraw i uciążliwego serwisowania.