Chociaż na rynku można obecnie znaleźć wiele nowoczesnych sposobów ogrzewania, to jednak od lat niesłabnącą popularnością cieszą się kominki. Nic w tym dziwnego, gdyż to właśnie one bardzo często pełnią funkcję domowego ogniska, pozwalając wszystkim domownikom ogrzać się w zimowe dni i w ciągu kilku chwil uzyskać ciepłą, przytulną atmosferę. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat kominka w domu, jakie rodzaje kominków oferują nam dziś producenci, a także, jakim paliwem można w nich palić.
Jaką moc powinien mieć kominek?
To jeden z kluczowych parametrów, który należy mieć na uwadze, podejmując decyzję o kupnie kominka. Trzeba pamiętać, że jego moc powinna być dostosowana przede wszystkim do wielkości domu. Jeśli wybierzemy wkład o zbyt dużej mocy grzewczej, wówczas możemy po prostu odczuwać dyskomfort z powodu dużych ilości ciepłego powietrza. Natomiast w sytuacji, gdy zakupimy słabszy kominek, nawet pomimo tego, że będziemy do niego wrzucać sporo opału, możemy nie ogrzać pomieszczenia.
Jakie są rodzaje kominków?
Na chwilę obecną na rynku można zetknąć się przede wszystkim z kominkami otwartymi, konwekcyjnymi, kotłowymi oraz kumulacyjnymi. W naszym kraju największą popularnością cieszą się modele konwekcyjne, które mają to do siebie, że wytwarzają duże ilości ciepłego powietrza, bez większych trudności ogrzewając pomieszczenia, w których się znajdują. Kominki kotłowe na ogół występują w starszym budownictwie. Chcąc jednocześnie ogrzewać wnętrze i wodę, wówczas warto zastanowić się nad inwestycją w piecyk kominkowy z tzw. płaszczem wodnym.
Podziału kominków można też dokonać ze względu na zasilanie. Wtedy możemy wyróżnić kominki:
- grzewcze,
- elektryczne,
- gazowe,
- na biopaliwo.
Jakim drewnem palić w kominku?
Zdecydowana większość producentów zaleca, aby we wkładach i piecykach kominkowych spalać twarde, grube oraz suche drewno liściaste takich gatunków jak np. jesion, brzoza, grab, buk, czy akacja. Warto też pamiętać, że wilgotność takiego drewna nie powinna być większa niż 20%. To oznacza, że paliwo do palenia w kominku powinno być sezonowane minimum przez dwa lata. Świeże drewno odznacza się małą wartością grzewczą, a ponieważ bardzo dymi i źle się spala, znacząco skraca czas eksploatacji piecyka.
Jak dbać o kominek?
Decydując się na zakup i montaż kominka, warto pamiętać o jego okresowej kontroli i regularnym czyszczeniu. Aby nie dopuścić do cofania się dymu do pomieszczenia, w trakcie spalania drewna zawsze należy go ostrożnie i powoli otwierać. Zwróćmy też uwagę, aby w bliskim sąsiedztwie piecyka nie znajdowały się żadne przedmioty łatwopalne. W celu bezawaryjnej eksploatacji warto też pamiętać, że kominek powinien posiadać swój własny kanał spalinowy.
Podsumowanie
Kominek może pojawić się praktycznie w każdym domu – drewnianym, szkieletowym, energooszczędnym itp. Aby mieć pewność, że będzie nam służył przez długi czas, warto jedynie dokonać odpowiedniego wyboru, zwracając uwagę na moc grzewczą piecyka, jego rodzaj, a także na fakt, po jakie drewno będziemy sięgać.